dinsdag 16 oktober 2012

Roc d'Azur Fréjus

SUPER !!!!
Slechts één woord: SUPER !
En jammer... dat ik niet eerder al afzakte naar Fréjus voor de Roc d'Azur.
Volgend jaar terug... dat heb ik me al voorgenomen. En Joke ook; die vond het ook fantastisch.

Van de herfst terug naar de zomer. 26° bij aankomst op woensdagavond.
Meteen onder de indruk van de grootsheid van het evenement.
Immense parking, dito inschrijvingshal, mtb-beurs binnen en buiten, animaties, ...
Bij de inschrijvingen allerlei talen te horen; dit is een internationaal treffen.
Onder de indruk zoeken we ons onderkomen op in Les Issambres tussen Fréjus en St-Tropez. Het zomergevoel is er nu helemaal. Wel 10 keer zeggen we tegen elkaar: waar da wij nu zitten...
Het zwembad lonkt.
Toch wat zenuwen om de dag nadien te starten. Ik weet niet wat ik moet verwachten.
Door (te) laat in te schrijven was er enkel nog plaats (jaja, de rest van de wedstrijden was allang volgeboekt) voor de Roc Challenge. Het programmaboekje kondigt deze wedstrijd aan als zeer technisch en fysiek de zwaarste. 58 km met 2300 hm. Ben ik wel goed voorbereid? Wie doet er mee aan deze wedstrijd?
Donderdag: nu wel bewolkt maar toch 24°. Gelukkig voor deze zware dag geen felle zon...
Aan de start in Roquebrune-sur-Argens een 300-tal deelnemers; geen toppers want die starten vrijdag in de marathon of de masters. Ik kan starten op de eerste rij en dat is altijd goed om mee voorin te blijven. Maar tevens verleidelijk om te snel van start te gaan; zeker als je niet weet wat er komt. Na een snelle start kom ik na de eerste km's door in een 10° plaats. Maar natuurlijk - zoals steeds - te fel en te hoge hartslag. Hier in de Roc geen goed idee want je krijgt niet de kans te recupereren. Gelukkig zijn er na 10 km al grote verschillen tussen de verschillende renners en kan ik een beetje temporiseren. Met een 5-tal blijven we in elkaars buurt. Frederik Vandendriesche (elite zonder contract) blijft in de buurt: bij het klimmen steekt hij me steevast voorbij maar in de technische afdalingen haal ik hem steeds bij. Zo ook met meerdere concurrenten. Het klimwerk is zwaar en soms heel lang. De afdalingen zijn super-technisch en soms gevaarlijk. Ik ga 3 keer overkop en besluit het iets rustiger aan te doen. Een goed idee van het parcours krijg je in het filmpje hieronder op You-Tube.
http://www.youtube.com/watch?v=Hu-yFOA1n54
Halfweg koers komen we terecht op het parcours van de Roc Altitude, een rando voor recreanten. Spijtig genoeg kunnen we ons tempo hier niet aanhouden en word ik constant opgehouden. Velen staan zowel op de klims als in de afdalingen te voet. Ik raak ook ook het wedstrijdgevoel kwijt: ik twijfel over mijn positie, denk dat ik ergens moet gemist hebben, ... Ik geraak ook stilaan uitgeput. Vooral mijn armen doen pijn door mijn stuur te moeten houden in de afdalingen. Met nog 15 km  te gaan is de zee in zicht en krijg ik terug moed. De laatste afdalingen gaan goed en op het vlakke naar de zee toe, begint het weer goed te lopen. De kramp op 2 km van het einde neem ik nu graag bij.

Aan de finish krijg ik van Joke te horen dat ik in de top-20 zit. Ineens is alle pijn en twijfel weg.
Ik eindig inderdaad 20° algemeen en als 2° master³, een onverhoopt resultaat. Slechts 183 deelnemers komen aan.
Volgend jaar hoop ik me te kunnen inschrijven voor de Roc Masters om me te kunnen meten met de grote groep. Misschien dan ook de Roc d'Azur meepikken op zondag (met 5100 deelnemers).
Vrijdag en zaterdag is het genieten geblazen. Strand, zee, zon, restaurantje, terrasje, ... We fietsen richting Fréjus en St-Tropez en brengen nog een bezoek aan de beurs.
Vier dagen op wolkjes geleefd! Dromen nu van volgend jaar...
Website: http://www.rocazur.com/fr/homepage.html
Uitslagen: http://www.aso.fr/massevents/fr/roc-d-azur-2012_classement.html

1 opmerking:

unclesam zei

Mooi mooi. Ik heb 2j geleden ook meegedaan, toen de Roc Marathon en Roc zelf. Idd prachtige streek en sublieme sfeer. Volgend jaar ga'k terug :-)